Labdarúgás - Super Liga
Facebook , Twitter , VK , Forum
SKS - DAC 1-0
1.495 - néző

"I'm older than as slovakia"



Nyelvében él a nemzet!
Szombat délután, ragyogó napsütés időben találkozunk a vonatállomáson. Az előre leegyezett szerelvényt a menetrend szerinti járathoz kapcsolják, majd a rend szigorú tekintetű (és kamerájú) őrei között bepréselődünk a Csallóköz egyik újkori látványosságának is számító " sárga nyílba ". Tessék vigyázni, az ajtók záródnak...
...az ajkak dalra fakadnak. Egy órácska hamar elrepül. Énekelni szabad, ugrálni tilos - int fegyelemre az egyenruhás. Pozsonyban végre levegőhöz jutunk. Ez arra jó, hogy hangosabban szóljon az "Otthon vagyunk" című örökzöld. Az állomás elött felsorakozunk. A rendőr osztag vezetője vázolja a lehetőségeket. Ha jók leszünk tán cukorkát is kapunk.
Majd az ULTRAS DUNASZERDAHELY zászló mögött masírozunk a kb. 10 perc járásra lévő stadion vendégszektorának bejáratához. A mellette lévő üzletközpontba nem mehetünk be, mert "vége az akciós hétnek"- mondja a rendőr, de egyben hozzáteszi elismerő szavai, miszerint: "vonulásból jelesre vizsgáztunk". Ezután jön a beléptetés és a már megszokott macera. Buzerálkodások, tapogatások. A tiltott tárgyak kiszűrése. Aranyér és hemoroidok vizsgálata. Aki szabadult annak irány a büfé.

A régi Inter stadion (melyet most a szlovan bitorol), körben földsáncra épített lelátók. Hatalmas eredményjelző, elavult szerkezet. A hazai szektorok üresek. Így azt is hallom, amikor a zászlókat a kerítésre rakván a nadrágomon elpattan a cérna. Elég szürreális pillanat volt. Ezután a hazaiak biztonsági embere kispécizte a Felvidék feliratot. Valamint az összes légiós zászlót, mert azon magyar felirat van. Elmélyedünk a történelem oktatásban és az etnográfiai adatokban. Megkérdezném mit jelent a Felvidék, hogy tiltott. A válasz kissé megdöbbentő : "Veľké Uhorsko" (Nagy Magyarország é.i. a Szent Korona Országai)
Meccs előtt megszólaltatom a Nélküled-et mobiltelefon és megafon segítségével. A mondanivalója bennünk él. A nemzeti öntudat, a hazaszeretet, az együvé tartozás. Ahogy a Himnusz is ezután. Magyar és Székely.
Több mint harminc éves szurkolói múlttal a hátam mögött, sosem érdekelt van e friss kalbász mert nem enni járok. Nem baj ha meleg a sör, ha szomjas vagyok. És férfi ember létemre a fal mellé hugyozok. De mikor a magyar szó szitokszó lesz. Amikor a mi sasunk tiltott mert a nagyszombati szebb volt. Amikor lehet német, angol, bantu... csak magyar ne, az bánt. Pedig a szabályzat egyértelmű:
"A stadionba lépéskor minden szurkolónak alá kell vetnie magát a biztonsági ellenőrzésnek, mely azon tiltott tárgyak keresésére irányul, amelyek a stadion minden egyes bejáratánál ábrázolva vannak; egyúttal olyan tárgyak és szimbólumok kiszűrése miatt is, melyek az 1/2014-es számú Törvény rendelkezései alapján tiltottnak minősülnek. Főleg más államok, illetve azok elődeinek a szimbólumairól van szó, amelyek nyilvános rendzavarásra ösztönözhetnek, továbbá olyan szimbólumokról, melyek rasszista, vagy más formájú gyűlölködésre, összeférhetetlenségre uszíthat. A rasszizmust propagáló, az emberi méltóságot, vallást vagy az etikai hovatartozást nem tisztelő szimbólumok szintén tiltottak. Azoknak a személyeknek, akiknél hasonló tárgyakat találnak, megtiltják a belépést. Minden tárgy, a bannerek és hasonlók, melyek egy koreográfia részei, szintén ellenőrzésnek lesznek alávetve."

Soha nem szabad beletörődni, mert a nyelvében él a nemzet. A közömbösség egyenlő a feladással. Aki elintézi azzal hogy ez csak sport és ne keverjünk bele politikát, annak gondolom az imént felsoroltak függvényében mindegy az is , hogy milyen nyelven imádkozik Istenhez, mert az meg a hit. Az sem politika tárgya. Pedig itt politikáról szó sincs.

Közben lement a meccs is. Megint eggyel kevesebb gólt rúgtunk. A bírónál az számít gólnak amit befúj és az lesnek amit beint. Ezért kéne mindig eggyel többször a hálóba találnunk.

Az elején harcok árán megkímélt zászlókat meg jól megtapossák és leszaggatják a "Neménvoltam" emberkék!

Kikísérnek a stadionból az állomásra. Ott rögtönzött koncerttel ütjük el az időt. Majd jön a vonatunk és felszállunk. Elindulunk...

Az éjjel soha nem érhet véget, varázsolj nekünk valami szépet...
- szöveg : B. Roberto


Képek : Vojtik Szimona